Apple Watch Series 2

Apple Watch 2 – Ännu mer information

Apple Watch 2 är en Fitness tracker, vad är en bra översättning? Träningsarmband, Aktivitetsarmband det finns inte riktigt någon bra översättning för nya Apple Watch. För den är ju mer än en fitness tracker, träningsarmband eller ett aktivitetsarmband. Men det är just detta som Apple har satt riktningen för med Apple Watch Series 2 och det senaste ett och ett halvt året valt att inte kategorisera Apple Watch som en fitness tracker utan som en smartwatch. Apple Watch är definitivt fortfarande en smartwatch men med ett tydligt fokus och det är träning och hälsa och det är ett bra focus.

Redan när det första generationen av Apple Watch kom ut på marknaden i April 2015 lärde sig Apple att många användare använde Apple Watch som ett hjälpmedel för träning och hälsa. Dom hade tidigare i många fall använt produkter från Fitbits, Jawbone och Garmin med målet att träna effektivare genom analys av sina data från träningen. Apple lärde sig snabbt att kunderna är beredda att betala för elektroniska träningshjälpmedel.

Den första Apple Watch var en traditionell första generations Apple produkt, snygg design med saknade ett verkligt fokus och en genomarbetad användarvänlighet som många av konkurrenterna redan hade utvecklat under en längre tid. Fördelen den första Apple Watch hade gentemot konkurrenterna var att deras appar inte var så välutvecklade och utvecklar basen inte lika stor som den som redan fanns till Apples produkter. Men Apple har en stor kassa och ett inflytande och rykte som gör att dom kan misslyckas till viss del med den första generationen av en produkt vilket inte många teknikföretag har möjligheten att göra, det är oftast vinna eller försvinna på första försöket.

Med den nya Apple Watch Series 2 är Apple Watch vad den borde ha varit från början. Men inbyggd GPS och att den är vattentät gör den mer till en fitness tracker. Med nya watchOS känns Apple Watch mer som en användbar vardaglig hjälpreda och en fitness tracker och inte bara en smartwatch i mängden.

Apple Watch 1 vs 2

Gamla Apple Watch och nya Apple Watch Series 2

Apple Watch Series 2 finns i tre modeller, för den billigaste modellen i aluminium börjar prislappen på ca 4200kr. Den rostfria modellen kostar från ca 6500kr och modellen i keramik har en prislapp på ca 14000kr. Det finns även en modell som heter Apple Watch Nike+ och kostar som den vanliga aluminium modellen ca 4200kr

Den äldre modellen som numer kallas Apple Watch Series 1 är likadan som första generationen Apple Watch men med en snabbare processor med utan GPS och den är inte vattentät. Med watchOS3 får både den första generationen och Series 1 många av dom funktionerna som finns i Series 2. Apple Watch Series 1 får en prislapp som börjar på 3000kr och det är fortfarande mycket pengar om man jämför med smarta klockor med android operativsystem som exempelvis Samsung Gear Fit 2, Microsoft Band eller dom mer träningsinriktade Fitbits. Men med tanke på hur mycket längre Apple har kommit än sina konkurrenter på smartwatch marknaden så är det många iPhone ägare som är villiga att betala extra för en Apple fitness tracker med den plattformen som Apple Watch redan har med utbudet av appar och tillbehör.

Den nya Apple Watch Series 2 ser nästan exakt ut som den gamla Apple Watch. Det är som med iPhone 7, ingen kommer lägga märke till att du har köpt den nya modellen. Detta visar kanske att det är en genomtänkt design från början på Apple Watch som fungerar för ändamålet den är tänkt för. Men det kanske är lite surt för dig som vill visa att du har det senaste. Men en stor fördel är att nästan alla tillbehör som exempelvis armband till Apple Watch även passar till Series 2 så man kan återanvända sin tidigare armband som man köpt för dyra pengar. Att behålla samma design går rätt emot Apples största konkurrent inom fitness trackers, Fitbit som har släpp fyra nya modeller det här året alla med olika design men med mer eller mindre samma teknologi inuti. Apple har behållit den gamla designen men uppgraderat innehållet.

Det är små förändringar i designen på den nya Apple Watch. Den nya OLED skärmen är ljusstarkare, det är faktiskt den ljusstarkaste skärmen som Apple gjort hittills. Om man tittar noga så är den nya Apple Watch lite, lite tjockare 0,9mm för att vara exakt. Detta beror på det större batteriet som Apple har försett Apple Watch Serie 2 med.

Apple Watch 2 Design

Apple Watch 2 Design och utsida

Låt oss dyka ner i detaljerna, du kan använda den nya Apple Watch när du simmar. Den första generationen av Apple Watch var vattentålig vilket innebar att den klara stänk när man exempelvis tvättade händerna, medans den nya Apple Watch är vattentät ner till 50 meter. Den nya träningsappen har lägen både för simning i öppet vatten och simning i pool då det skiljer så markant i variablerna mellan dessa olika miljöer. Den mäter tid, avstånd och även vilket simsätt som simmaren använder.

När man startar någon av lägena för simning låses displayen per automatik touch funktionen. Denna funktionen är enligt Apple nödvändig för att touch funktionen inte skall reagera på vattendroppar eller vattentrycket och tro att det är fingrar som rör sig över skärmen. Innan du avslutar simningsläget måste du vrida på kronan på klockan som därefter ger ifrån sig ett ljud som låter som en mygga som flyger förbi ens öra. Detta göra att vatten skjuts ut från högtalarutrymmet i klockan. Det är ett annorlunda men väldigt briljant sätt att avlägsna vattnet i klockan.

Den nya vattentätheten gynnar inte bara simmare utan det kommer även till nytta för vanliga användare som vill duscha med klockar på eller hoppa i poolen för nöjesskull. Den nya Apple Watch har en vattenlåsningsfunktion som är separat från simnings läget och är lätt åtkomligt med ett svep nerifrån och upp på skärmen.

Att nya Apple Watch är vattentät är klart ett plus men den riktiga uppgraderingen är den inbyggda GPS:en. Den första generationen Apple Watch fungerade som en fitness tracker men med hjälp av en iPhone för att få GPS spårningen.

Nu slipper du släpa med dig din iPhone på löprundan eller cykelturen eftersom allt spårningsdata sparas direkt i klockan men hjälp av GPS funktionen och beräknar avstånd och visar den sparade rutten som överförs till aktivitets appen i din iPhone.

Gps funktionen gör Apple Watch Series 2 till en fitness tracker

Alla detaljer runt GPS funktionen är inte underbara. Batteriet i Apple Watch Series 2 håller i ca 5 timmar med GPS:en påslagen och aktiv. En annan sak är att det inte finns någon indikation om att GPS:en är aktiv om klockan är i träningsläge. Du kan bara anta att GPS är aktiv och har en signal från satelliterna, antagligen har Apple gjort detta med en tanke att användarna inte vill se ett meddelande att klockan söker efter satelliter och väntar på signal vilket kan ta några minuter eftersom det är så GPS tekniken fungerar. Apple säger att klockan börjar söka efter en satellit signal så fort man startar träningsappen och använder data från andra sensorer som exempelvis accelereringsmätare för att täcka tiden till en giltig GPS signal är uppnådd.

GPS funktionen är väldigt exakt i nya Apple Watch men om din iPhone är inom räckhåll använder klockan GPS:en i den för att spara på batterierna.

Från sett vattentätheten och GPS funktionen är nya Apple Watch aktivitetsspårning och träningsloggning väldigt lik funktionen i den första generationen Apple Watch. Puls mätaren är precis likadan. Och dom dagliga aktiviteterna mäts fortfarande med dom färgglada ringarna i klockan och i appen på iPhone. Vissa användare ser nog ringarna som uppmuntrande och överskådliga över uppnådda mål eller hur långt man har kvar. Medan vissa användare föredrar en enklare stegmätare för att mäta sina framsteg och resultat.

Många funktioner på Apple Watch handlar om hur det representeras för användaren inte bara dom färgglada ringarna. Som exempel kan man ändra namn på träningsmätningen ”Övrigt” till säg Badminton, Yoga eller Cross Fit men det betyder inte att Apple Watch har en specifik mätmetod för den specifika sporten utan det är enbart för att åtskilja din olika träningar.

Det finns även en ny app som heter Brethe och den påminner dig om att sitta still och andas djupt för att sänka pulsen. Appen mäter din puls och ger dig en genomsnittlig puls efter avslutad andning och ger dig en fingervisning och du har slappnat av tillräckligt under andningen och sänkt pulsen tillräckligt. Detta påminner till viss del om när Apple Watch påminner dig om att stå. Det går att ställa in hur ofta klockan skall påminna om andningsövningen och hur länge den skall pågå.

Alla dessa mätningar synkroniseras över blåtand till din iPhones aktivitets app precis som tidigare. Det största skillnaden sen tidigare är att man kan dela sina mål och löprundor med sina vänner. Här ligger dock Apple snäppet efter sina konkurrenter som exempelvis Fitbit som har haft delnings möjligheterna i flera år. Och som på vanligt Apple maner sker delningen i iMessage.

Apple Watch 2 är Fortfarande en Smartwatch

Så hur är det med dom icke träningsrelaterade funktionerna i nya Apple Watch Series 2? Den första generationen av Apple Watch led av långa och slöa laddnings tiden när man startade appar och hade ett användar interface som krävde en helt del klick och svepningar. Nu med det nya interfacet känns Apple Watch mer som en enhet för träningsspårning, notifiering och ett kontroll center för andra saker som du vill göra på andra enheter.

WatchOS3

WatchOS3

En stor orsak till detta är den nya dubbelkärniga processorn som är 50% snabbare än processorn i den första generationens Apple Watch. Med den största orsaken till förbättringarna är den nya operativsystemet watchOS3 som kommer för installerat i alla nya Apple Watch både Series 1 och Series 2. Och är gratis att uppgradera till i den första generationen av Apple Watch. WatchOS3 gör att klockan känns snabbare och med bättre flyt. Med ett svep uppifrån och ner visar fortfarande notifieringar, men ett svep nedifrån och upp på skärmen tar dig till ett kontrollcenter likt det på iPhone men snabbfunktioner för exempelvis flygläge, stör ej och kvarvarande batteri procent. Ett tryck på den fysiska sidoknappen öppnar App Dock med snabb åtkomst till olika apparna som är startade. Så man har inte längre lika mycket användning av startskärmens kluster av appar. Man kan ändra klock uppsättningar genom att svepa från sida till sida på skärmen.

WatchOS3 står för en stor del av förbättringen av Apple Watch

Detta innebär att man inte använder Force Touch lika mycket. Man kan fortfarande trycka hårt för att ändra uppsättningen av informationen på urtavlan eller trycka på kartan för att söka efter en annan plats. Men numer avslutar du träningsläget genom en svepning istället för ett hårt tryck som tidigare.

Apple Watch 2 Batteri

Apple Watch 2 Större batteri

Sist men inte minst är uppgraderingen av batteriet för att kompensera för den inbyggda GPS:en och den ljusstarkare displayen, och batteritiden är avsevärt mycket bättre än den första generationen av Apple Watch. Om du använder klockan mycket för träning vilket innefattar användning av GPS:en så är fortfarande en laddning per dag/natt något du får räkna med.