iPhone 7 AirPods

iPhone 7 och iPhone 7 Plus

Att ta bort hörlursuttaget är en handling av självförtroende från Apple, vilket är det enda företaget i teknik branschen som kan göra sådana förändringar och lyckas med det. Apple har genom historien rationaliserat bort flertalet teknologier från sina produkter såsom diskettstationen, cd-romen, sin egen 30-pins kontakt och även usb-uttagen på sina MacBooks. Apple avgör själva när det är dags att gå vidare i utvecklingen och med hjälp av sin trogna skara användare som älskar, litar och tror på företaget som gör verklighet av framtiden och nu var hörlursuttagets tid över enligt Apple.

Med iPhone 7 och 7 Plus är det klart att Apple med kraft men med eftertanke på alternativ har visat hur framtidens generation av smartphones kommer att passa in och förändra våra liv. Men det är också helt klart att iPhone 7 är en övergång mot en vision för framtiden men inte en klar version av den. Men frågan är om man skall uppgradera från iPhone 6 till iPhone 7?

iPhone 7 vs iPhone 7 Plus

 

Design

Det finns ingen riktig väg att komma runt att iPhone 7 och 7 Plus mer eller mindre ser exakt likadana ut som iPhone 6 och 6 Plus från 2014 med uppgradering att dom nu är vattentäta, även om dom inte är helt vattentäta. Dom är vattentäta i 30 min på en meters djup och då är Samsung Galaxy S7 och Note 7 snäppen mer vattentäta. Det som är en fördel är att dom håller även om man använder telefonen i spöregn eller vill lyssna på musik i duschen. I fall du vill ta med din iPhone 7 på en dyktur skall du nog köp ett vattentätt skal för att vara på säkra sidan.

Förutom vattentätheten är det tre externa skillnader mellan iPhone 6 och 7. Antenn linjerna på baksidan har förändrats färgmässigt och smälter in i ytan på den rymdsvarta och jetblack modellerna som är en välkommen designförändring. På silver, guld och rosaguld modellerna syns antennlinjerna i en lätt grå nyans (Apple förklarar detta med att det finns begränsningar i vilka färger dom kan framställa antennmaterialet). Den andra stora skillnaden är kamera förhöjningen som har växt lite men som smälter in på ett snyggare sätt i baksidan på telefonen. Detta är helt klart snyggast på iPhone 7 som enbart har en kamera.

Och den tredje stora förändringen, det finns inget hörlurs uttag.

Så fort man stoppar in iPhone 7 i ett mobilskal ser den exakt ut som en iPhone 6. Och ifall du köper jet black modellen så vill du snabbast möjligt förse den med ett skal som skyddar den mot repor, vilket Apple öppen hjärtat har gått ut med att just jetblack modellen är väldigt rep känslig.

Iphone 6 är en av dom största design förändringar i Apple produkt historia och en snyggare och mjukare kamera profil och mindre synliga kamera linjer förändrar inte produkten så avsevärt. Apples konkurrenter blir bättre och bättre på att skapa och designa snygga och tilltalande smartphones och ingen punkt gällande iPhone 7’s design tar något större kliv iväg från konkurrenterna. Speciellt iPhone 7 Plus halkar efter sina motsvarande modeller från andra tillverkare. Exempelvis Galaxy Note 7 med sin enorma skärm i en mindre förpackning än iPhone 7 Plus (Förutom dom senaste explosionerna som drabbat Galaxy Note 7 där vinner iPhone 7 Plus).

iPhone 7 Design

 

Hem knapp, Skärm och Högtalare.

Den nya hemknappen på Iphone 7 kommer att få reaktioner från användarna då den är väldigt olik i funktion mot hemknappen på iPhone 6. Knappen rör sig inte alls när man trycker på den, den är helt stum precis som trackpads på nya MacBook. En vibrationsgenerator som Apple kallar Taptic Engine vibrerar när du sätter tryck på knappen och det lurar din hjärna så att det känns som ett klick. Det är känsla av ett riktigt klick gentemot vad andra tillverkare har lyckats med.

På MacBook fungerar teknologin med Taptic Engine väldigt bra men på iPhone 7 känns det som om hela nederdelen av telefonen klickar, inte riktigt som att du klickar på en knapp. Nivån går att ställa i tre lägen beroende på hur stor feedback man vill få och om det skall kännas som ett lätt eller hårt klick. Det känns fortfarande lite konstigt speciellt om telefonen ligger platt på ett bord och du ser att det inte är någon knapp som rör sig när du trycker på den.

Vissa användare kommer att tycka att det är ok, medan andra användare aldrig kommer att vänja sig vid en virtuell knapp. Det är någonting speciell med en riktigt bra knapp och hemknappen på iPhone har inte alltid varit en bra knapp i alla lägen. Apple själva säger att den nya hem ”knappen” skall vara hållbarare med mer inställningsmöjligheter. Man får testa själv för att skapa sig en uppfattning.

Med Taptic Engine och iOS 10 kommer en mängd roliga och praktiska funktioner med feedback. Exempelvis när du drar ner notifieringsskärmen hoppas telefonen till så att det känns som om mjukvarans grafik har tyngd och landar på skärmen. Tredje parts appar kan använda Taptic Engine för att skapa återgivning av händelser på telefonen. Medan 3D touch kändes mer som en gimmick än en användbar funktion så tror jag att Taptic Engine verkligen kan utnyttjas till riktigt bra funktioner. Konstig nog kommer inte samma funktioner komma i iPhone 6s fast den har en Taptic Engine inbyggd. Apple säger att Taptic Engine i iPhone 7 är uppgraderad och att den har bättre precision än den gamla versionen i iPhone 6s.

3D Touch finns även på iPhone 7 skärmen och skärmen är uppgraderad men den är inte lika vansinnig som dom flertalet 2K och 4K OLED skärmarna som har poppat upp på olika Android modeller men den har en skärpa, ljusstyrka och dess förfinade LCD som presterar utomordentligt bra. Skärmen på iPhone 7 är lite varmare i färgåtergivningen än vad skärmen på iPhone 6 är.

Du kommer inte märka någon större skillnad när du använder dom flesta appar med skärmen i iPhone 7 men den kan återge en större färgrymd än tidigare skärmar vilket syns tydligt när man tittar på foton som är tagna med iPhone 7. Foton som är tagna med iPhone 7 ser löjligt bra ut på den nya skärmen, du kan nästan med en gång se skillnad på ett foto som är taget med iPhone 6s och ett som är taget med en iPhone 7 om man tittat på dom på displayen i en iPhone 7. Foton tagna med iPhone 7 är egentligen det enda som i dagsläget utnyttjar den ökade färgrymden som den nya displayen kan återge. Här har apputvecklare en stor fördel som dom kan utnyttja vilket Instagram redan har annonserat att dom håller på att utveckla en uppdatering som skall utnyttja just detta.

Förutom den uppdaterade kameran, den nya hemknappen och skärmen, och just det inget hörlurs uttag så är även iPhone 7 utrustad med stereo högtalare. En högtalare sitter i botten av telefonen och en i hörluren som tidigare. Dom kan återge en mycket högre volym än tidigare speciellt den som är integrerad i hörluren och dom låter faktiskt riktigt bra med mycket bättre diskant. Dom kommer aldrig kunna ersätta riktiga högtalare men att titta på Youtube eller Snapchat utan att bli irriterad på diskanten fungerar riktigt bra.

iPhone 7 Högtalare

 

Lightning Strikes (Som en blixt från klar himmel)

Som du har hört, sett och upplevt finns det inte längre något hörlursuttag i nya iPhone 7. Apple säger att utrymmet behövdes för nya funktioner för den uppdaterade kameran och den uppdaterade Taptic Engine som finns i iPhone 7 även om iPhone 6s redan hade en Taptic Engine. Men det mesta utrymmet behövdes för det uppgraderade batteriet för att förbättra batteritiden. Det var även enklare att göra telefonen vattentät utan ett hörlursuttag.

Tillsammans med varje iPhone 7 medföljer ett par EarPods med Lightning kontakt och en adapter mellan Lightning och hörlursuttag så att du kan fortsätta använda dina befintliga hörlurar. Adaptern är liten och smidig så att den inte är störande och i vägen. Men den nätta storleken gör även att den lätt förläggs eller tappas bort. Adaptern kostar 99kr hos Apple och om du använder hörlursuttaget för att koppla in telefonen i bilen och andra ställen kanske det är bäst att köpa ett par stycken. Det kommer framöver komma en uppsjö av tillbehör, adaptrar och hörlurar för iPhone. Givetvis så kommer Beats släppa hörlurar med Lightning kontakt med tanke på att dom ägs av Apple.

EarPodsen med Lightning kontakt är precis likadana som dom vanliga EarPodsen vilket betyder att dom låter mediokert och passar i öronen sisådär. Konkurrenter som LG och HTC skickar med hörlurar av mycket högre kvalitet med sina flaggskepps modeller och som sagt Apple äger Beats och då är det svårt att förstå att dom skickar med så pass dåliga hörlurar med sina telefoner. Detta samtidigt som dom försöker övertyga användarna att hörlurar med Lightning kontakt är framtiden och att det ger en mycket bättre ljudåtergivining.

Egentligen så är steget Apple vill att vi skall ta till trådlösa hörlurar med sina AirPods. Dom är i grunden ett par blåtandshörlurar som är enklare att para ihop med Apples produkter tack vare det nya W1 chippet och inbyggt stöd i iOS, macOS och watchOS. När du har parat ihop din AirPods med en Apple enhet kan du sömlöst växla mellan alla dina andra Apple prylar vilket är ganska coolt. Tyvärr låter AirPods som EarPods och är egentligen EarPods som är trådlösa.

Frågan är varför Apple tillverkar och släpper AirPods när Beats med Dr. Dre och Jimmy Lovine släpper trådlösa hörlurar med W1 chippet som antagligen låter mycket bättre än AirPods, med tanke på att Beats och Apple är samma företag? Men två av dom nya Beats modellerna laddas med Micro USB och en modell laddas via Lightning.

Men mer anmärkningsvärt och nedslående är att Apple inte lagt ner mer energi på att skapa en bättre upplevelse med sin nya trådlösa teknologi som baseras på W1 chippet. Det är bara produkter med W1 chippet inbyggt som kan nyttja den enkla parningen medan vanliga Blåtands enheter får fortsätta att paras ihop på det gamla lite krångliga sättet.

Om man krasst tänker efter när och var man använder det gamla hederliga 3,5 mm uttaget så kommer man på att i bilen använder man blåtand, hemma använder man blåtands högtalare eller Sonos eller någon annan trådlös musikspelare. Så den enda egentliga gången man använder 3,5 mm uttaget är när man använder hörlurar.

Apple har avlivat en sen länge etablerad standard för hörlurar för fördelen av ny trådlös teknologi, men istället för att förbättra med en öppen standard så låser dom återigen in sina användare i sitt Apple ekosystem med W1 chippet. Ifall Apple verkligen ville göra den trådlösa ljudåtergivningen och upplevelsen bättre för alla så borde dom ha skapat en öppen standard som övriga tillverkade kunde ha hoppat på och använt och förbättrat tillsammans. För dagens blåtand har sina baksidor och fungerar inte alltid helt tillfredsställande.

En iPhone utan hörlursuttag behöver kunna användas och kopplas ihop med alla tredjeparts produkter på ett dum enkelt sätt oavsett om dom tillverkas av Samsung eller Sonos, för att verkligen utveckla det nya trådlösa universum som Apple vurmar för. Apple har inte avslöjat om dom har något plan eller tanke på att öppna upp sin trådlösa standard för övriga tillverkare men dom säger att dom är fullt övertygade om att trådlöst ljud är framtiden så vi får hoppas att dom skyndar på och släpper på sina hemligheter så det kan skapas en ny standard kring trådlöst ljud.

Det skulle vara trevligt om Apple kunde tillverka en adapter som gör att man kan lyssna på musik i hörlurar med Lightning kontakt samtidigt som man laddar sin iPhone. Detta är en öppning för tredjeparts tillverkare att fylla detta tomrum.

Om man siar om framtiden så kommer det nog en iPhone modell 8,9 eller kanske 10 som är helt trådlös med induktionsladdning men det är tyvärr inte iPhone 7. Tyvärr så är verkligheten att du behöver fler adaptrar och sladdar för att ladda och lyssna på din iPhone.

Lightning till Hörlur

 

Kamera

Phil Schiller understryker att kameran i iPhone 7 är nog den bästa kameran som användarna kommer att använda och äga och han har sagt samma sak sen iPhone 4s släpptes 2011. Det stämde 2011 och det stämmer även nu, det är många människor som tidigare har uppgraderat och köpt nya digital kameror men med explosionen av mobilkameror och uppgraderingen av dessa har gjort att marknaden för digital kameror har blivit mindre och mindre.

IPhone 7 har även en uppgradering gentemot iPhone 6s och det är en snabbare 1/8 lins med optiskt bildstabilisation och en fyrfärgs True Tone blixt och större rymd för färgupptagning. Allt detta tillsammans gör en klar uppgradering gentemot iPhone 6s även om 6s var en mycket kompetent kamera telefon som endast överglänstes av Galaxy S7 och Note 7. I sämre ljus har iPhone 7 fått en klar uppgradering och slår 6s på fingrarna, men jämfört på totalen mot 6s så är iPhone 7 en uppgradering med inte ett jätte hopp.

Försöket till ett jätte hopp i uppgradering på kamera fronten gör Apple med iPhone 7 Plus. Istället för en enskild lins och sensor har iPhone 7 Plus två uppsättningar av detta. Samma f/1.8 28 mm vidvinkel lins som i iPhone 7 och ytterligare f/2.8 56 mm telelins. Kamerorna samarbetar hela tiden och detta innebär att du helt sömnlöst kan zooma 2x med ett klick. Man kan också digital zooma 1x linsen till 2x och den optiska 2x linsen till 10x digital zoom. Digital zoom är fortfarande digital zoom och allt över 4x zoom blir grynigt som förväntat.

Och det är det enda som den gör bra för tillfället, zooma alltså. Zoomen är bra men det är inte den enda anledningen att för att sätta två kameror i en telefon. Andra tillverkare med dubbla kameror som exempelvis Huawei Honor 8 låter dig göra alla möjliga olika fokus och skärpe inställningar. Dessa funktioner på Honor 8 kan se lite konstiga ut men du har ändå möjlighet att göra dom med dubbla kameror. Men med iPhone 7 kan du inte göra något av detta, men förhoppningsvis kommer dessa funktioner att komma med framtida uppdateringar. I dagsläget finns funktionen för porträtt fotografering med en suddig bakgrund som ger motivet ett helt annat fokus och kallas bokeh.

Även detta är bara ett skrap på ytan av vad en telefon med dubbla kameror kan göra och med den datakraft som finns i iPhone 7. Förhoppningsvis släpper Apple in tredjeparts utvecklare och låter dom utnyttja den fulla potentialen hos kamera uppsättningen i iPhone 7. Men för tillfället får vi nöja oss med zoom.

Apple har höjt sina kameror till skyarna dom senaste åren och modellerna och förstorat bilder tagna med iPhone till jätte format för att bevisa den höga standarden hos kamerorna. Uppgraderingen hos kameran i iPhone 7 är inte så jätte stor som man kunde hoppats på och den får nog se sig slagen på flera punkter av exempelvis Galaxy S7 förutom den ökade färgupptagningen och bildstabilisatorn. Och dom flesta bilderna används enbart för att ladda upp på Facebook eller Instagram.

Kameran på framsidan är nästa lika viktig som kameran på baksidan i vår Instagram och Selfie värld. Och kameran på framsidan på iPhone 7 är väldigt bra med sina 7 megapixlar gentemot 5 megapixel kameran i iPhone 6s. Kameran har inte riktigt lika bra vidvinkel som Samsungs Galaxy S7 men den har bra ljus upptagning och utmärkt skärpa och tillsammans med Retina blixten är uppgraderingen påtaglig och välkommen.

iPhone 7 Kamera

 

Prestanda

IPhone 7s nya A10 Fusion chip är en nyhet och uppgradering från Apples industriledande chip utvecklare. Den nya designen med fyra kärnor, två högprestanda kärnor och två lågenergi kärnor som använder mindre energi och därmed förlänger batteritiden vid användandet av vanliga funktioner som inte kräver så mycket datakraft.

Den nya processorn är snabb, riktigt snabb. Tidiga prestanda tester visar att A10 Fusion är snabbare än A9X som sitter i iPad Pro. Med i det dagliga användandet av Facebook, Twitter, Mail, Surfning så känns inte iPhone 7 speciellt mycket snabbare än iPhone 6s Plus med A9 Chip. Men fördelen med den nya A10 processorn är dom två strömsnålare kärnorna som kommer till nytta i den vardagliga användningen och den drar då inte lika mycket ström.

Men snabbare är bättre och när väl apputvecklarna börjar utnyttja kraften och möjligheterna i A10 processorn kommer vi nog att få se spel och appar som nyttjar kraften till fullo.

Apple påstår att kombinationen av ett större batteri där hörlursuttaget tidigare satt tillsammans med en mer energieffektiv processor och iOS 10 gör att iPhone 7 har två timmars längre standby tid än vad iPhone 6s har och iPhone 7 Plus har en timmes längre standby tid gentemot iPhone 6s.

 

För och nackdelar IPhone 7 och iPhone 7 Plus

Fördelar

  • Vattentät
  • Uppgradera kameror
  • Bättre batteritid
  • Fenomenal skärm
  • Bättre Taptic Engine
  • Dubbel Kamera Zoom på 7 Plus

Nackdelar

  • Saknar hörlursuttag
  • Rep känsligheten på Jet Black modellen
  • Ser exakt ut som en 6s i ett mobilskal