Julklappstips för alla Apple älskare

Har du svårt att köpa en julklapp till din partner eller kompis som redan har allt? Är personen i fråga frälst av Apples produkter? Då kommer svaret här. En snygg bok med 450 bilder på Apples produkter genom tiderna. Apple släppte idag nyheten om sin bok som finns ute till försäljning imorgon 16 november på Apple.com och i utvalda Apple butiker. Boken släpps i två storlekar en lite mindre med måtten 26×32 cm och den större utgåvan i formatet 33x41cm. Priserna på Apple.com är 199 dollar för den mindre storleken och 299 dollar för den större, vad böckerna kommer att kosta i Svenska butiker är inte klart. Boken heter kort och gott ”Designed By Apple in California” ett namn som är både pretentiöst och ödmjukt på samma gång.

Alla bilder i boken är tagna av Andrew Zuckerman och visar 20 år av Apples design i en avsiktligt stilrenhet. I ett pressmeddelande beskriver Jony Ive boken som ”en enkel sammansättning av produkter som Apples design team designat genom åren” och han hoppas att boken kommer inspirera och vara en resurs för inspiration för alla typer av design studerande.

designed_by_apple_in_california_1.0 Boken Designed by Apple in California

 

 

I förordet till boken skrive Jony Ive:

Samtidigt som detta är en bok om design så är det inte en bok om Apples design team, den kreativa processen eller produkt utveckling. Det är en objektiv presentation av vårt arbete och ironiskt nog om vilka vi är. Den beskriver hur vi arbetar, våra värderingar, vår bekymmer och utmaningar och våra mål. Vi har alltid strävat efter att bli bedömda för vad vi gör inte för vad vi säger.

Vi strävar efter att definiera våra produkter utan ansträngning med varierande resultat. Objekt som är enkla, sammanhängande och inbjudande så att det inte finns något alternativ.

Boken ges ut av Apple själva och är dedikerad till minnet av Steve Jobs. Det är en produkt med en givet självända mål om ett företag som älskar sina produkter med all rätt mer än många andra teknikföretag. Ingen kan förneka att när det kommer till industridesign så är Apple värda att hyllas.

Men trots att Apple är värda uppmärksamhet så innehåller boken sin beskärda del av egenintresse, navelskådning och även lite Apple arrogans. Apple skall självklart vara stolta över dom 20 år av produkter som boken framhäver och det skall bli intressant att få se nästa bok om 20 år.

Designed_by_Apple_in_California_5

I videon får du se Jony Ive prata om boken Designed by Apple in California.