Rund Apple Watch

Nästa Apple Watch är rund.

Ett nytt Apple patent visar en smart watch med en cirkeldesign med kroppsavkänning. Apple har motsatt sig en cirkulärdesign och hänvisat till att användarvänligheten skulle påverkas negativt.

Det är ingen tvekan om att nya Apple Watch 2 är en imponerande teknisk innovation. Den är vattentät, kan mäta din puls och mycket mer. Men den senaste patentansökan visar att nästa generation kommer var ännu mer teknisk avancerad.

Ett av patenten beskriver hur Apple Watch ska kunna känna av på vilken kropps del den sitter på. Som exempel skulle ett speciell app för fotbollsspelare kunna känna av varje skott som skjuts iväg av benet klockan sitter på, eller en träningsapp som känner av hur många armhävningar du gör. I patentet föreslår Apple att sensorer för acceleration, gyroskop och magnetavkänning skulle kunna överföras till en processor.

Ett annat patent från Apple har titeln ”Electronic device having display with curved edges” och beskriver en Apple Watch med ett cirkulärt format chassi. Apples ingenjörer har noterat i patentet:

” Pixel arrays often have rectangular shapes. However, rectangular pixel arrays will not fit efficiently within a device having a circular shape. Circular displays can have bottleneck regions in which signal lines become crowded, leading to bottleneck regions in which signal lines become crowded, leading to inefficient use of display area. It would therefore be desirable to be able to provide improved displays such as circular displays or displays with curved edges.”

Apple skulle inte vara den första tillverkaren med en rund smart watch. Konkurrenter som LG, Motorola, Huawei, Samsung och många andra sen tidigare smarta klockar med runda displayer lång innan Cupertino företaget ansökte om sitt patent. Men Apple förstår i patentet en lite annorlunda teknisk lösning gentemot hur konkurrenterna har sina skärmtekniker. Apple förslår en display som sitter i en ram omgiven av en inaktiv kant som innehåller hårdvaran i form av sensorer m.m. Pixlarna skulle arrangeras i kolumner och rader med olika längd för att passa in i den runda formen.

Apple har varit motstridiga till en smart klocka med rund design tills nu med förklaringen att det skulle ha en för stor inverkan på användarvänligheten och att en rund design inte verkar vettigt talade Apple designchef Jony Ive om för The New Yorker så sent som förra året. Men med sjunkande försäljningssiffror för smarta klockor kanske Apple har tänkt om. Med en stadig ledning av försäljningen under 2016 på smart watch marknaden har nu konkurrenter som Garmin, Samsung och Lenovo börjat ta marknadsandelar från Apple. Enligt en rapport från IDC skeppade Apple 1.1 miljoner Apple Watch under det andra kvartalet 2016 jämfört med 3.9 miljoner samma period 2015 ett försäljningsdropp med 72 procent.

Hela marknaden för smarta klockor sjönk för alla tillverkare med ca 51 procent det tredje kvartalet 2015. Apple stod för 41 procent av den totala försäljningen under samma kvartal.

Patent är inte något säkert kort för vad för produkter som kommer att komma tekniken i Apples nya patent är möjligt och det ger möjligheterna en större chans för en produkt som liknar det som finns i dessa patent.

Apple är ligger på andra plats av alla företag som säljer klockor både smarta klockor och vanliga armbandsklockor, det enda företaget som säljer fler klockor än Apple är Rolex.